arturo_freestyl, bo ciągle jeżdżę na kierunkowych ( 1xF1, 3 x Toyo T1R ) i chciałem spróbować czegoś w asymetryku. Ale zobaczymy, jeszcze ze 4 miechy na zastanowienie...
ładna, gratulacje k
jeżeli będzie Potenza S001 w tym rozmiarze to gorąco polecam 8)
Witam.
Posiadam octavię II FL i mam wrażenie, że światła mijania świecą zbyt blisko. Chciałbym je spróbować ciutek podnieść lecz nie wiem jak. Są tam trzy pokrętła, z czego dwa wchodzą w grę, bo trzecie jest chyba do świateł drogowych. Mam pytanie czy może ktoś z Was wie którym należy pokręcić żeby regulować światła góra dół.
Pozwolę sobie odświeżyć temat, żeby nie zakładać nowego.
Chciałem sam ustawić światła mijania, wykreśliłem odpowiednie linie na ścianie, auto ustawiłem w odpowiedniej odległości od niej (10m) i pojawił się problem, mianowicie nie wiem jakim pokrętłem wyregulować reflektor w płaszczyźnie poziomej. Znalazłem trzy pokrętła do regulacji, jedno bliżej chłodnicy - reguluje światła drogowe oraz dwa jedno nad drugim bliżej błotnika do regulacji świateł mijania. Na logikę, jedno z nich powinno regulować w pionie, drugie w poziomie, ale okazuje się, że oba regulują tylko w pionie, czyli góra/dół i tak jest w obydwu reflektorach. Czy ktoś mógłby mnie oświecić, w jaki sposób ustawić światło mijania w poziomie (prawe świeci mi za bardzo w lewo).
Dzięki z góry za pomoc.
Czytałem już wcześniej ten temat i niestety nie wyjaśnia on sprawy
To co oznaczyli na zdjęciu jako 3, służy do regulacji świateł drogowych (góra/dół)- sprawdziłem. Te dwa oznaczone jako 1 i 2 robią u mnie oba to samo, czyli regulują światła mijania góra/dół, nadal nie wiem, jak przestawić mijania lewo/prawo.
Da się lewo/prawo. Kręcisz regulatorem nr.1 na rysunku, lampa wtedy idzie do góry ale pod kątem w strone lewą. Potem regulatorem nr.2 obniżasz światło ale już w lini pionowej. Takim to sposobem masz przesunięte w lewo, lewe światło mijania, dziś testowałem także sprawdzone.
A przy okazji mam jeszcze pytanie, czy komuś w Octavia II FL udało już sie przestawić opóźnienie spriskiwaczy lamp przednich. Pogoda się psuję i dzienie zaczyna dużo płynu ubywać przy tym rozwiązaniu.
Nie ma sprawy.
A co do spryskiwaczy, to któś wcześniej pisał że właśnie w FL-ce był z tym jakiś problem i nie wiem czy już w praktyce komuś udało się to zmienić. Niestety nie mam dostępu do VCDS-a żeby sam to sprawdzić.
Pozdrawiam
Komentarz